PALACSINTA AHOGYAN SISI SZERETTE
Kli-Rozmis Barbara 2015.08.09. 15:33
Palacsinta, ahogyan Sisi szerette:
Palacsinta-legyezk eperrel s fagylattal
(Fcher-Palatschinken mit Erdbeeren und Eiscreme)
A csszri csaldi ebdl a Schnbrunni kastlyban
 A csszr a sajt kpmsa eltt, a kzps szken foglalt helyet, a csszrn pedig vele szemben lt.
A csaldi ebdl Mria Terzia a francia forradalom idejn lefejezett lenynak, Mria Antoinette-nek egykori szobjban kapott helyet. Ma az eredeti minta szerint megtertett tkezasztalt lthatjuk, ahol gyakran tzfogsos ment szolgltak fel. Aki azt gondolja, hogy jl belakmrozhattak a csaldtagok, nagyon tved. Ferenc Jzsef nagyon gyorsan evett, Erzsbet csszrn pedig alig evett. Mivel a csszr asztalbontsa utn etikett elleni vtsg lett volna tovbb tkezni, a hoppon maradt csaldtagok a Sacher Szllodban tlthettk meg a hasukat, a megmaradt fogsokat pedig a szolgk eladtk.
Sisi betegesen vigyzott karcs vonalaira, azonban nagyon szeretett enni, ha nha valban evett (errl majd egy msik cikkben lesz sz), a desszerteket pedig klnsen kedvelte.
Palacsinta, ahogyan Sisi szerette: Palacsinta-legyezk eperrel s fagylattal
(Fcher-Palatschinken mit Erdbeeren und Eiscreme)
4 szemlyre
8 vkony palacsinta (a lenti recept szerint)
420 g rett, friss eper
3-4 evkanl porcukor
Fl kezeletlen citrom reszelt hja s leve
4 gombc vanliafagylalt
Friss menta
Porcukor a tlalshoz
Ksztsk el a palacsintkat a kvetkez recept szerint:
Palacsinta recept (8 palacsinthoz)
240 g liszt
4 tojs
1,5 cssze tej (vagy: 1 cssze tej s fl cssze szdavz) - 1 cssze=2,5 dl
1 csipet s
60 g vaj a stshez
Porcukor a tlalshoz
A lisztet, a tojst, a tejet s a st simra keverjk egy robotgp segtsgvel. Hagyjuk llni legalbb 30 percig. Melegtsnk fel egy kis vajat vaj (a megadott mennyisg egy nyolcadt) egy kzepes mret serpenyben, majd ntsk r a palacsinta tszta egy nyolcadt. A palacsintk mindkt oldalt sssk aranysrgra. Hajtsuk legyez alakra, s hintsk meg porcukorral.
Tegynk 2-2 palacsintt legyez alakzatra hajtva mind a ngy tnyrra. Mossuk meg az epret s csepegtessk le a levt, majd helyezzk a palacsintkra a felt. Prstsk az eper msik felt a porcukorral s a citromlvel a legmagasabb fokozatra lltott robotgp segtsgvel, majd passzrozzuk t egy szitn az eper levt. Vgl osszuk el a ngy tnyron, majd tegynk minden tnyrra egy-egy fagyaltot.
J tvgyat!
A fenti recept a kvetkez knyvben olvashat:
Maria Wiesmller: Sissi's favourite recipes. Kompass-Karten, 2011
A honlapon kzztett rsok sajt szellemi munkm termkei. Engedlyem nlkli teljes vagy rszleges kzlsk plgiumnak minsl, s jogi eljrst von maga utn!
|