PALACSINTA AHOGYAN SISI SZERETTE
Káli-Rozmis Barbara 2015.08.09. 15:33
Palacsinta, ahogyan Sisi szerette:
Palacsinta-legyezők eperrel és fagylattal
(Fächer-Palatschinken mit Erdbeeren und Eiscreme)
A császári családi ebédlő a Schönbrunni kastélyban
A császár a saját képmása előtt, a középső széken foglalt helyet, a császárné pedig vele szemben ült.
A családi ebédlő Mária Terézia a francia forradalom idején lefejezett leányának, Mária Antoinette-nek egykori szobájában kapott helyet. Ma az eredeti minta szerint megterített étkezőasztalt láthatjuk, ahol gyakran tízfogásos menüt szolgáltak fel. Aki azt gondolja, hogy jól belakmározhattak a családtagok, nagyon téved. Ferenc József nagyon gyorsan evett, Erzsébet császárné pedig alig evett. Mivel a császár asztalbontása után etikett elleni vétség lett volna tovább étkezni, a hoppon maradt családtagok a Sacher Szállodában tölthették meg a hasukat, a megmaradt fogásokat pedig a szolgák eladták.
Sisi betegesen vigyázott karcsú vonalaira, azonban nagyon szeretett enni, ha néha valóban evett (erről majd egy másik cikkben lesz szó), a desszerteket pedig különösen kedvelte.
Palacsinta, ahogyan Sisi szerette: Palacsinta-legyezők eperrel és fagylattal
(Fächer-Palatschinken mit Erdbeeren und Eiscreme)
4 személyre
8 vékony palacsinta (a lenti recept szerint)
420 g érett, friss eper
3-4 evőkanál porcukor
Fél kezeletlen citrom reszelt héja és leve
4 gombóc vaníliafagylalt
Friss menta
Porcukor a tálaláshoz
Készítsük el a palacsintákat a következő recept szerint:
Palacsinta recept (8 palacsintához)
240 g liszt
4 tojás
1,5 csésze tej (vagy: 1 csésze tej és fél csésze szódavíz) - 1 csésze=2,5 dl
1 csipet só
60 g vaj a sütéshez
Porcukor a tálaláshoz
A lisztet, a tojást, a tejet és a sót simára keverjük egy robotgép segítségével. Hagyjuk állni legalább 30 percig. Melegítsünk fel egy kis vajat vaj (a megadott mennyiség egy nyolcadát) egy közepes méretű serpenyőben, majd öntsük rá a palacsinta tészta egy nyolcadát. A palacsinták mindkét oldalát süssük aranysárgára. Hajtsuk legyező alakúra, és hintsük meg porcukorral.
Tegyünk 2-2 palacsintát legyező alakzatúra hajtva mind a négy tányérra. Mossuk meg az epret és csepegtessük le a levét, majd helyezzük a palacsintákra a felét. Pürésítsük az eper másik felét a porcukorral és a citromlével a legmagasabb fokozatra állított robotgép segítségével, majd passzírozzuk át egy szitán az eper levét. Végül osszuk el a négy tányéron, majd tegyünk minden tányérra egy-egy fagyaltot.
Jó étvágyat!
A fenti recept a következő könyvben olvasható:
Maria Wiesmüller: Sissi's favourite recipes. Kompass-Karten, 2011
A honlapon közzétett írások saját szellemi munkám termékei. Engedélyem nélküli teljes vagy részleges közlésük plágiumnak minősül, és jogi eljárást von maga után!
|